Blog: Nieuw jaar – tijd voor een nieuwe studie of baan?

Wat zijn jouw plannen voor 2023? Zit jij nog op je plek met je studie of werk? Misschien is jouw goede voornemen wel om het roer in 2023 om te gooien. Waar komt jouw gevoel vandaan dat je toe bent aan iets nieuws? En wat zijn de vervolgstappen die je kan nemen? Ik help je graag met het opdoen van nieuwe inzichten over je huidige situatie en het ontdekken van een nieuw perspectief dat hoop biedt voor de toekomst.

Redenen waarom mensen een studieswitch of carrièreswitch overwegen, zijn uiteenlopend. Zoveel mensen, zoveel redenen. Soms is het noodgedwongen, als je fysiek of mentaal – na een burn-out bijvoorbeeld – een studie volgt of werk wat je doet niet meer volhoudt. Je kunt ook negatief bindend studieadvies of ontslag hebben gekregen. Je gaat onvrijwillig op zoek naar een andere studie of werk. In die gevallen merk ik dat mensen vaak op zoek gaan naar een ‘broodstudie of broodbaan’ in plaats van een ‘droomstudie of droombaan’. Bij een broodstudie/broodbaan ga je voor safe en kies je een makkelijke studie of pak je de-eerste-de-beste baan die voorkomt om bestaanszekerheid te hebben. Je wilt per se studeren of werken en geld verdienen. Het is uit nood. Dan ben je niet zo kieskeurig. Maar wanneer je op zoek bent naar een droombaan of droomstudie, zoek je naar een baan of studie die aansluit op je passies en talenten.

Een andere reden voor verandering is wanneer je merkt dat jouw talenten niet volledig worden benut. Zelf was ik bijvoorbeeld goed met cijfers en talen en daardoor koos ik een studie waar beide tot zijn recht kwam. Toen ik vervolgens bij een bank ging werken, kon ik mijn cijfertalent goed inzetten, maar mijn sociale talenten kwamen steeds minder aan bod doordat we onze klanten steeds minder mochten bezoeken en alleen telefonisch mochten benaderen. Het werd tijd voor een zoektocht naar een andere branche of een andere functie!

Dit dilemma kan je ook ervaren in je studie: datgene waar jij goed in bent kan je niet genoeg inzetten bij je studie en in de praktijk van je baanvooruitzichten. Wanneer je studie niet goed bij je past, kan je als student mogelijk gebruikmaken van de 1 februariregeling. Als je voor het eerst studiefinanciering krijgt en dit voor deze dag stopzet, hoef je je beurs en reisproduct onder bepaalde voorwaarden niet terug te betalen. Informeer bij DUO of dat ook voor jou geldt! En zet vervolgens de stap naar begeleiding bij je studiekeuze.

Uit eigen ervaring weet ik wat voor verschil het maakt om een droomstudie te volgen in plaats van een broodstudie. Wie weet begint er nu ook iets bij jou te borrelen? Merk jij ook dat jouw talenten niet optimaal benut worden? Of dat je werk of studie om andere redenen niet meer bij je past? Of misschien weet je niet zo goed wat jouw sterke en zwakke kanten zijn en hoe je dit in kan zetten in je – huidige of toekomstige – studie of werk? Ik coach je graag! Aan de hand van verschillende gesprekken, tests en tools help ik je ontdekken wat jouw droomstudie of droombaan is. Neem gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Lees hier meer over mijn aanbod in loopbaancoaching of studiecoaching.