Wat wij kunnen leren van de natuur: kijk om je heen!

In de lente biedt de natuur om ons heen veel inspiratie voor persoonlijke en professionele groei. Als loopbaancoach en trainer ben ik altijd op zoek naar inspiratie en motivatie om mijn cliënten te helpen bij hun  ontwikkeling. En wat is er nou een betere bron van inspiratie dan de natuur om ons heen, ontluikende bomen en het ontstaan van nieuwe knoppen in de lente?

De natuur komt tot leven in het voorjaar. Kale takken worden weer bedekt met prachtige groene bladeren. Nieuwe kansen en mogelijkheden om te groeien en te bloeien, zowel in ons persoonlijke leven als in ons werk.

Bomen zijn al eeuwenlang symbolen van kracht, vrucht en stabiliteit. Denk bijvoorbeeld aan olijfbomen. Olijfbomen staan bekend om hun  veerkracht, zelfs in moeilijke omstandigheden. Ze hebben sterke wortels die hen verankeren in de aarde en die helpen om zelfs de zwaarste stormen te doorstaan. Bomen zijn flexibel en passen zich aan bij veranderingen in het klimaat en de omgeving. In hoeverre ben jij in staat om je aan te passen aan veranderende omstandigheden?

Het ontstaan van nieuwe knoppen staat voor flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het is het moment waarop de struik of boom zich klaarmaakt voor de nieuwe groeiperiode. En net zoals bomen zich voorbereiden op de lente, kunnen ook wij ons voorbereiden op nieuwe uitdagingen en kansen.

Zo zie ik ook bij mijn cliënten dat het mogelijk is opnieuw te beginnen of een nieuwe start te maken binnen of buiten je huidige werkveld. Individueel of in een training. Naast een stuk achtergrond en theorie, is er in door mij ontwikkelde trainingen ruimte voor cursisten om in praktijkoefeningen en gesprekken te ervaren wat al lukt en en hoe ze de geleerde vaardigheden het beste toe kunnen passen.

Een ander voorbeeld is de groei van bloemen of vruchten uit zaadjes. Dit proces laat ons zien dat groei en verandering tijd en de juiste omstandigheden nodig hebben. Het potentieel dat nu nog verborgen zit in onze eigen ‘zaden’ (talenten), kunnen we zichtbaar maken als we in de juiste grond geplant zijn. Op asfalt en tussen distels vindt geen groei plaats. Waar bevindt zich jouw vruchtbare grond, wat is de plek waar jij tot je recht en tot bloei komt? Het kost geduld en doorzettingsvermogen om dat te ontdekken.

Laat de lente jouw groeiseizoen zijn! Laat je inspireren door de kracht en veerkracht van bomen, de groei van bloemen en het ontstaan van nieuwe knoppen. Waarin wil jij groeien en ontwikkelen, zodat je kunt bloeien en zodat het beste in jou zichtbaar wordt? Een sparringpartner nodig bij het zichtbaar worden? Neem contact op voor coaching en/of training en geniet van de lente!

#loopbaancoaching #training persoonlijke ontwikkeling #rainbowATC #fluger #synonien #groei