Blog: Je onthoudt slechts 10% van deze blog

“Iedereen is anders, niemand is als jij”. Misschien ken je het kinderliedje wel. In eenvoudige liedjes kunnen diepe waarheden verborgen zitten. Omdat niemand hetzelfde is, train en coach ik altijd op maat. Hierbij daag ik organisaties en individuen uit om zich in te leven in de doelgroep waarmee ze aan de slag gaan zodat verbinding tot stand komt.

Een van die doelgroepen zijn jongeren. Zoals in alle trainingen kies ik voor een actieve aanpak zoals geleerd in de Post HBO Leergang Activerend Opleiden. Dat betekent dat je niet zomaar de hele dag achterover kan leunen en alleen maar hoeft te luisteren. Dit doe ik heel bewust. Ik raakte geïnspireerd door een citaat van de denker Confucius (551 v.Chr. – 479 v.Chr.):

“Tell me, and I will forget.
Show me, and I may remember.
Involve me, and I will understand.”

Vrij vertaald: “Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik onthoud het misschien. Betrek me erbij en ik zal het begrijpen.” Wist je dat je gemiddeld slechts 10 procent onthoudt van wat je leest? Terwijl je de dingen die je persoonlijk ervaart voor 80 procent onthoudt en wat je aan anderen uitlegt zelfs voor 95 procent. [1]

Eén van de doelen van de training voor jongerenmaatjes is het je kunnen verplaatsen in en het aansluiten op de belevingswereld van de jongeren. Dit inspireert de deelnemers. ‘Ik was tot 10 jaar geleden jongerenwerker. Het gevoel kwam weer naar boven hoe mooi het is om met jongeren te werken’, aldus een van de deelnemers. ‘Leerzaam dat ik me nu kan  verplaatsen in de belevingswereld van de jongere’, geeft een andere deelnemer aan. ‘Positieve insteek richting jongeren, hoe je ze kunt benaderen. Dat ze er mogen zijn en de moeite waard zijn. Duidelijk, goede interactie, oog voor individuele deelnemers.’ Andere deelnemers geven terug dat de training ‘afwisselend’ en ‘interactief’ was en dat er ‘goede interactie is’.[2] Daarnaast zijn de deelnemers positief over de openheid, inhoud, duidelijkheid en relaxte sfeer tijdens de training.

Wil jij ook meer leren over het trainen, begeleiden of coachen van jongeren of volwassenen? Benieuwd naar andere trainingen van Rainbow ATC? Tot 5 december heb ik een speciaal sinterklaasaanbod voor jou. Stuur een berichtje waarin je aangeeft waarin en waarom jij getraind wil worden rond het thema werk, omgaan met geld, trainen of coachen. Denk bijvoorbeeld aan motiverende gespreksvoering, coachen van mensen met verschillende culturele achtergronden, jij en je toekomst (over studie- en loopbaankeuze) of activerend trainen.

Heb jij de meest originele motivatie? Dan ontvang je gratis toegang tot één 1-op-1 online training! Deel je motivatie en stuur me een berichtje met je mailadres. Op 5 december maak ik de winnaar bekend.

#gratistraining #activerendopleiden #sinterklaas #sinterklaascadeau #loopbaantraining #communicatietraining #motiverende gespreksvoering #gratis

[1] Sousa, “How the brain learns” (2001)

[2] De ervaringen die worden genoemd komen uit evaluaties naar aanleiding van de training JONG voor SchuldHulpMaatjes die zich wilden specialiseren in het begeleiden en coachen van jongeren rondom hun geld.