Blog: Nederlanders zijn eigenlijk wel rare mensen….

Impact maken in je werk. Dat is onderdeel van mijn missie. Dit doe ik niet alleen door middel van coaching en training hier in Nederland, maar ook over de grens probeer ik een boodschap van hoop te verspreiden. Een deel van de opbrengst van Rainbow ATC gaat naar Child’s Destiny of Hope (CDHope), een stichting die werkt in een afgelegen dorp in Oeganda. Een paar jaar geleden bezochten we dit project als gezin om mensen te bemoedigen en om daar aan de slag te gaan. Tijdens deze reis ontdekte ik dat wij Nederlanders soms maar raar doen.

Voordat we op pad gingen, wilde ik me alvast verdiepen in de Oegandese cultuur. Ik las het boek ‘Waarom zijn wij anders?’ van Sarah Lanier. Alleen de titel al vond ik aansprekend. Het gaat dus niet over waarom ZIJ anders zijn; het verklaart waarom WIJ anders zijn. Nederland is maar een klein stipje op de wereldbol. Hoe maf is het om 24/7 beschikbaar te zijn, op de minuut precies te arriveren, onze aandacht vooral gericht op de taak in plaats van op de mens achter de taak. Dat boek heeft mij geholpen om de switch te maken en in te zien dat ‘wij’ als Westerlingen raar doen in de ogen van niet-Westerlingen. Want, wat is eigenlijk ‘normaal’?

Eenmaal in Oeganda kwam ik een aantal verrassende situaties tegen. Er gebeurden dingen die ik van tevoren niet had kunnen bedenken. Tijdens onze reis namen we bijvoorbeeld koffers mee met spullen voor de kinderen en medewerkers van CDHope in Oeganda. Toen we daar kwamen, bleek het dat de mensen niet alleen blij waren met de inhoud van de koffers, maar dat ze ook interesse hadden in de koffers zelf. De hutten waar ze in woonden, waren leeg, hooguit wat pannen of een enkel matras. Kasten zijn we niet tegengekomen. De koffers waren voor hen een goede opbergplek – vrij van ongedierte – voor hun spullen of eten.

SONY DSC

Ook boodschappen doen is daar een hele andere ervaring. Ik moet altijd glimlachen als ik hieraan terugdenk. Er was een winkel waar mijn man en onze vriend bouwmaterialen gingen halen. Sowieso ben je al veel langer onderweg naar de winkel dan in Nederland. Als je er eenmaal bent, kan je niet zomaar uitkiezen wat je wil, afrekenen en weer vertrekken. Het bleek dat je eerst moest investeren in het contact maken met de winkeleigenaar en diens familie. Na een lang gesprek, konden we uren later uiteindelijk de spullen ophalen, die ter plekke overal en nergens vandaan gehaald werden. Men is in Oeganda veel meer gericht op relatie dan op transactie. Waar we in Nederland juist doorslaan richting de andere kant. En de tastbare dankbaarheid en blijdschap ondanks de omstandigheden. Leerzaam!

Het bezoek aan CDHope Oeganda zal mij nog lang bijblijven. Het is een prachtig en dankbaar werk dat vrienden van ons daar doen. Door de jaren heen is dit mooie project gegroeid en inmiddels heeft het dorp de beschikking over een kleuterschool, basisschool, middelbare school, zodat kinderen aan een duurzame toekomst kunnen bouwen. Daarnaast zijn een waterbron met schoon water, zonnepanelen en een satellietverbinding gerealiseerd. Inmiddels gaan 270 kinderen met plezier naar school in kleine klassen waar volop aandacht voor hen is (30 kinderen per klas in plaats van 100 op regeringsscholen). Van deze 270 kinderen worden er 150 gesponsord. Ook een kindje sponsoren? CDHope werkt uitsluitend met vrijwilligers vanuit Nederland die ook hun reizen naar Oeganda zelf betalen. Hierdoor is er vrijwel geen overhead en gaat je gift rechtstreeks naar het werk in Oeganda. Klik hier voor meer informatie.

 

SONY DSC