Blog: René gooide het roer om: “Ik heb mezelf beter leren kennen”

Interview en artikel door Nienke Kruijt, Synonien

Na veertien jaar merkte René (51) dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging. Dit was voor hem een spannende stap, maar gelukkig kon loopbaancoach Ilse de Lange hem goed helpen bij de transitie. “Mijn beeld van de mogelijkheden van de arbeidsmarkt is zo gigantisch veranderd, dat ik bijna spijt kreeg dat ik het niet eerder gedaan had”, vertelt René.

Voorheen was hij werkzaam bij een bedrijf die software ontwikkelde voor parkeervergunningen. “In mijn vorige baan liep ik tegen verschillende grenzen aan. Dit heb ik daar bespreekbaar gemaakt en zij boden mij aan om een coachtraject aan te gaan. Via via kwam ik ruim vier jaar geleden bij Ilse van Fluger terecht.”

Een van de dingen die René aansprak aan het traject was dat Ilse zich goed in kon leven in zijn christelijke achtergrond. “We konden open en persoonlijke gesprekken voeren, waarin ik me begrepen voelde”, aldus René. “Naast de gesprekken heeft zij een aantal tests afgenomen, waardoor ik mezelf beter heb leren kennen. De resultaten die hieruit kwamen hebben we samen besproken en gekeken in welke punten ik mij wel en niet herkende. Een test blijft wat dat betreft ook maar een test. Met Ilses professionele werkervaring kon ze heel goed laten zien wat mijn sterke punten waren, maar durfde ze ook aan te kaarten waarom ik mogelijk tegen mijn grenzen aanliep bij mijn vorige baan.”

“Sommige dingen weet je diep vanbinnen wel, maar wanneer het in zo’n officieel traject onder woorden gebracht wordt, geeft dat een bepaalde bevrijding. Ik kreeg woorden terug voor mijn gevoel. Zo kon ik zelfverzekerder communiceren.”

 

Tijd voor verandering

Door de uitslagen van de tests en de gesprekken met Ilse wist René waar hij op moest letten bij het zoeken naar een nieuwe baan. “Door het traject wist ik wat mijn wensen waren en welke zoektermen ik moest gebruiken. Zo vond ik uiteindelijk mijn huidige baan.” De zoektocht slaagde. René is nu project manager developer bij Schoonderbeek Elektronica in Nieuw Vennep.

“Ik merk een groot verschil in mijn werkplezier, ik kom weer thuis met een glimlach op mijn gezicht in plaats van met een sippe smiley. Wat heel erg leuk is, is dat er bij Schoonderbeek zowel een ontwikkelafdeling als een productieafdeling is. Tijdens de drie gezamenlijke pauzes zie je dat mensen uit verschillende teams makkelijk mengen. De één heeft het over een moeilijk algoritme en de ander heeft het over voetbal of vissen. Er heerst altijd een leuke sfeer. Het maakt een wereld van verschil wanneer je je als een vis in het water voelt op je werk.”

“Een ander belangrijk verschil is dat Schoonderbeek een mens-centrale organisatie is in plaats van winst-centraal. Wanneer je veertien jaar hebt gewerkt bij een commercieel bedrijf, geloof je op een gegeven moment bijna niet meer dat het ook anders kan. Dit traject gaf mij hoop op iets beters”, aldus René. Spijt heeft hij dus zeker niet van zijn keuze.

Herken je je in het verhaal van René en ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt? Neem contact op met één van de loopbaancoaches van Fluger voor een vrijblijvende kennismaking.