Blog: Cultuurverschillen in de praktijk: mijn blunder

Of je nu zonder werk zit of werkt in de zorg, in het onderwijs of bij een bank, overal kun je mensen uit verschillende culturen tegenkomen. Andere culturen met eigen gewoontes, normen en waarden. Hoe ga je daarmee om? Pas je je aan of houd je vast aan je eigen tradities? Vandaag lees je over een blunder die ik als vrijwilliger maakte tijdens een bezoek.

 

Rond koffietijd heb ik een afspraak bij een mevrouw thuis. Ze wil haar netwerk vergroten en ze heeft gevraagd of een vrijwilliger haar gezelschap kan houden en met haar wil meedenken hoe ze meer contacten buiten de deur kan krijgen. De afspraak staat gepland om 10 uur in de ochtend, dus neem ik ontbijt voordat ik op pad ga. Dat had ik niet moeten doen… Als ik bij mevrouw aankom, komen de heerlijke geuren mij al tegemoet. Op tafel staat een complete kipmaaltijd klaar, met rijst, groente, gebakjes en nog veel meer.

 

Eigenlijk heb ik geen behoefte aan eten, maar ik weet dat nee zeggen heel ondankbaar is. Dus doe ik mijn best en eet ik een klein beetje mee. Hierdoor krijgt mevrouw de indruk dat ik het eten niet lekker vind. En moet ik hard mijn best doen om haar vertrouwen te winnen en samen op zoek te gaan naar sociale activiteiten waardoor ze uit haar isolement kan komen. Thuisgekomen doe ik wat onderzoek naar eetgewoontes en ontdek ik nog meer. Wanneer je je bord (en de pan) leeg eet, zoals in de Nederlandse cultuur vaak een regel is, geef je in andere culturen de gastheer of gastvrouw juist het gevoel dat hij of zij niet genoeg eten heeft klaargemaakt.

 

Zo kom je in de praktijk van je dagelijkse ontmoetingen regelmatig cultuurverschillen tegen. De grote vraag is: Hoe ga je hiermee om? Eén van de lessen die ik geleerd heb, is dat cultuurverschillen niets zeggen over de waarde van de ander. We zijn allemaal raar, deelde ik al in de blog van december. Van nature zijn we geneigd om onszelf en onze eigen cultuur  als normaal te zien, maar in vergelijking met de wereld is Nederland maar een klein land en zijn wij de rare, directe, zuinige, gehaaste mensen.

 

In één van de trainingen die ik geef, laat ik deelnemers op een interactieve en trial & error wijze kennismaken met cultuurverschillen en nadenken over wat nu eigenlijk ‘normaal’ of ‘raar’ is. Samen met een gasttrainer die statushouder is, ontdekken we nieuwe inzichten die helpen om te gaan met anderen op een gepaste en begripvolle manier. We sluiten de training af met een quiz over weetjes over culturen en de wereldkaart. Doordat de cursisten ontdekkend aan de slag gaan, is dit een training die ze niet snel vergeten. Met de tips en tools kunnen ze direct in de praktijk aan de slag.

 

Wil je ook getraind worden in het omgaan met mensen uit andere culturen? Neem gerust contact op met ilse@rainbowatc.nl.