Van moeten naar mogen: hoe Mascha na haar burn-out ondernemer werd

“Ik ging huilend naar mijn werk”, bekent Mascha. In 2017 lukte werken niet meer. “Toen ik thuis kwam te zitten met een burn-out, kreeg ik de tip van mijn zus om hulp te zoeken bij Ilse van Rainbow ATC. Al snel had ik contact met haar. Een week later zat ik op gesprek bij Ilse. Ze stond meteen voor mij klaar.”

 

Tekst door: Nienke Kruijt – Synonien

 

Mascha kreeg de diagnose burn-out en wist niet meer hoe ze verder moest. “Ik had hulp nodig van iemand die onafhankelijk is en los van mij stond”, geeft ze aan. Bij Ilse ging Mascha er heel blanco in en vertelde haar levensverhaal. “Daar kwamen best wel wat dingen naar boven over de keuzes die ik had gemaakt. Ilse ontdekte een rode draad in mijn verhaal: mijn creativiteit was sterk ontwikkeld. Daardoor ontstond bij mij de vraag: Wat doe ik op een kantoor? Waar ben ik eigenlijk mee bezig?”

 

Ilse hielp Mascha om haar creativiteit in te zetten en de moed te krijgen om de keuze te maken om voor zichzelf te beginnen. “Dit is Mascha: dit kan ze, daar is ze goed in.” Samen voerden ze een aantal gesprekken en deden ze een aantal testen om tot deze conclusie te komen.

Mascha was al wel bezig met fotografie, maar het was hobbymatig. Ilses rust en luisterend oor hielpen Mascha om zichzelf te openen en haar emoties toe te laten. “Op mijn verzoek begonnen we de gesprekken met gebed, dat was ook erg fijn. Dat maakte dat ik mezelf ook kwetsbaar kon opstellen en de emotie toe kon laten. God is erbij en Hij helpt mij ook. Haar benadering is niet puur zakelijk en gaan-gaan-gaan, maar ook juist rust en Gods aanwezigheid.”

 

Voor Mascha was werk vroeger meer een last en iets dat “moet”. “Ik had het gevoel dat ik iets ‘moest’ doen met mijn diploma’s. Nu zie ik mijn werk als iets wat ik ‘mag’ doen. Ik heb zelf iets opgebouwd, daar haal ik meer voldoening uit dan toen ik voor een baas werkte. Ik ben trotser op mezelf geworden.” Mascha is dankbaar dat Ilse haar de ogen heeft geopend en inzicht heeft gegeven.

 

Voor anderen die zoekende zijn, adviseert Mascha om te denken: niets is onmogelijk. “Ik wist echt niet hoe ik uit mijn situatie ging komen en waar ik het kon vinden. Ik heb het toevallig in het ondernemen gevonden, maar het had ook binnen bedrijven of de arbeidsmarkt gekund. Dat is erg fijn aan Ilse. Ze denkt echt met je mee en kijkt naar de verschillende opties die je hebt. Samen ga je eruit komen.”

 

Ilse is volgens Mascha een goede coach omdat ze luisterend is en niet oordelend. “Maakt niet uit wat je kan of hebt gedaan. Ze kijkt naar wie je bent en hoe ze je kan helpen.” In korte tijd wist Ilse Mascha een duidelijke richting te geven. “Ik ben echt dankbaar dat ik bij haar terecht ben gekomen.” Mascha is inmiddels een succesvolle fotografe. Je kunt haar boeken via www.maschaboot.com