Jouw loopbaanreis: rechtstreeks of via een omweg?

Het verschil tussen een ‘broodbaan’ en een ‘droombaan’ is voor de één heel groot en voor de ander heel klein. Soms is de reis naar je droombaan een rechtstreekse weg, soms ga je juist via een tussenpunt, een extra afslag. Je kiest voor een broodbaan als je geld wilt verdienen en jouw droombaan nog niet in beeld is. Je verdient er geld mee  er geld mee verdient ook al is het nog niet jouw ideaal. Zelf heb ik een reis met een omweg afgelegd van werknemer naar ondernemer. Welke reis je ook aflegt: je tijd, moeite, energie en geld dat je erin stopt, is niet voor niets geweest. Je wordt er sowieso wijzer van. Je ontmoet interessante mensen. En je neemt je opgedane ervaring mee waardoor je steeds een stapje dichterbij wat echt bij je past, komt.

 

Tijdens mijn werk voor een grote bank, werd ik vaak uitgenodigd voor een rondleiding bij mijn cliënten zodat ik me beter kon inleven in hun situatie en kon meedenken over vervolgstappen. Het ontmoeten van ondernemers was één van de leukste onderdelen van mijn baan. Ik ontdekte meer over wat hen dreef, hoe hun bedrijf in elkaar stak en welke keuzes ze maakten. Toch waren er ook aspecten van mijn werk die ik steeds minder leuk ging vinden. Het werk werd steeds zakelijker zonder contact met de ondernemer. In plaats van mensen te ‘helpen’ aan een lening kreeg ik het verlangen om mensen met schulden te helpen met het inlossen van achterstanden. Dat deed ik al als vrijwilliger. Het werd tijd voor verandering!

Na aanmoediging door mijn man en na verschillende gesprekken en gebed, besloot ik om van mijn passie mijn werk te maken. Ik mocht 2 dagen in de weken werken als ontwikkelaar van educatie- en trainingsmaterialen rondom het begeleiden van mensen met geldzorgen. Alle ervaring die ik als vrijwilliger had opgedaan, kon ik hierin kwijt. Tegelijkertijd begon ik als parttime ondernemer: coach en trainer. In de coaching kan ik mensen persoonlijk op weg helpen. Een traject is nooit hetzelfde, altijd maatwerk. Hierbij gebruik ik onder andere vaardigheden en kennis vanuit mijn eerdere werk. Daarnaast werk ik als trainer. Mensen in groepen uitdagen om zich te verdiepen in een andere leefwereld. En via verschillende werkvormen oefenen om nieuwe (gespreks)vaardigheden aan te leren.

 

Inmiddels werk ik alleen nog als ondernemer. Het grootste deel van de tijd ben ik bezig met het geven van trainingen. Toen we tijdens corona niet meer in groepen bij elkaar konden komen, viel mijn werk weg en leek het alsof deze loopbaanreis ten einde kwam. In die tijd mocht ik weer een zijspoor nemen en heb ik me verdiept en bekwaamd in het effectief geven van online trainingen. Het grootste compliment dat ik kreeg, is dat de dag voorbij vloog vanwege de afwisseling. Zowel online als offline staat verbinding en activatie centraal in de training.

 

Als ik terugkijk op de weg die ik gegaan ben, kan ik alleen maar zeggen dat niets voor niets is geweest. Uiteindelijk bouwen mooie en moeilijke ervaringen je op. Vanuit die ervaring kan je anderen weer opbouwen. Dus, wil jij opgebouwd worden? Denk jij over een nieuwe richting in je loopbaan? Of heb je interesse in een interactieve training over werk of geld? Ik hoor het graag!